KNVB, laat de leeuw niet in de olie staan

Vandaag heeft Milieudefensie aangekondigd een rechtszaak te starten tegen ING. De vorige rechtszaak die Milieudefensie voerde was tegen Shell, en werd door Milieudefensie gewonnen.

ING blijft tegen alle adviezen in met miljarden de fossiele sector financieren. En, met miljoenen, is ING hoofdsponsor van de KNVB.

Van dodelijke hitte tot extreme regenval, het voetbal is afhankelijk van een stabiel klimaat en het veld, de spelers en de fans worden bedreigd door de snel verergerende klimaatcrisis. De KNVB heeft een bijzondere verantwoordelijkheid om het voetbal, hier en elders, ook voor de toekomst te beschermen. De KNVB zet gelukkig stappen om het Nederlands voetbal te verduurzamen. Helaas beschermt en promoot het tegelijkertijd de reputatie van een grote vervuiler.

Fossil Free Football heeft de KNVB meermaals opgeroepen zich uit te spreken over ING’s rol in het verergeren van de klimaatcrisis. 

We gingen met spandoeken naar stadions, schreven opinieartikelen (in Parool en voor Voetbalzone), startten een petitie en werden uiterst hartelijk ontvangen op de KNVB-burelen in Zeist. Helaas bleef de KNVB muisstil over hun grootste sponsor.

Tessel Middag, 44-voudig international en speler van Rangers FC: “Bij een nationale voetbalbond hoort een sponsor die bijdraagt aan een gezonde toekomst voor alle leden, vooral de jonge leden die de toekomst hebben. Een vervuilende bank verpest juist die toekomst.”

Frank Huisingh, oprichter van Fossil Free Football: “Ik vind het pijnlijk dat Nederlands meest talentvolle voetballers reclame moeten maken voor een bank die een leefbare planeet bedreigt. Het is tijd voor de KNVB om ING op te roepen de koers nu te veranderen en anders de sponsorrelatie met ING te verbreken.”